VLASTNIŤ PAMIATKU NIE JE POVINNOSŤ

Pri kúpe nehnuteľnosti si zvážte, či pamiatku naozaj potrebujete a či ste ochotní tomu podriadiť aj trochu svojho pohodlia. Ak v pamiatke chcete bývať alebo podnikať, vždy to tak trochu súvisí so zmenou životného štýlu. Odpadne vám síce povinná energetická certifikácia budov a nemusíte spĺňať niektoré súčasné normy, ale pribudnú vám povinnosti s údržbou a obnovou pamiatkového fondu. Ak staré „barabizne“ nenávidíte, radšej do toho nechoďte.

Pamiatky sa väčšinou nachádzajú v lukratívnych polohách obchodu a služieb. Ak kúpu zamýšľate realizovať len kvôli dobrej polohe v meste, vedzte, že navštevované lokality s dostupnosťou dopravy a infraštruktúry nájdete aj inde. Zdanlivo jednoduchá vec, ako si prispôsobiť pamiatku na bývanie alebo podnikanie, je v skutočnosti trošku veda. Vyžaduje si spoluprácu viacerých profesií a schopných remeselníkov. Dobrých špecialistov na obnovu a reštaurovanie máme na Slovensku ako šafranu. Ak v starej budove vidíte nejaké čaro, je dosť možné, že po niekoľkých neodborných stavebných úpravách toto čaro zmizne navždy.

Ak do pamiatky vstupujete s presvedčením, že všetko prestaviate, rátajte s tým, že vás, vášho projektanta aj pamiatkára čakajú ťažké a vysiľujúce rozhovory, z ktorých odchádzajú nespokojní všetci. Ak sa vaša predstava nezlučuje s jestvujúcimi špecifikami pamiatky, vždy vás bude hnevať, že si pamiatku nemôžete prispôsobiť na svoj obraz. Pri novostavbách mimo pamiatkových území sa medze nekladú. Mať pamiatku znamená byť v skvelej polohe, mať imidž, aký nemá nikto, ale aj určitý záväzok. Pamiatka je pre kupujúceho ako vyzreté víno. Buď nám „sadne“ alebo nie. Je všeobecne známe, že na našom malom Slovensku máme päť miliónov „hokejových trénerov“ a zhruba rovnaké množstvo ľudí sa rozumie aj do architektúry. Ak sa pozrieme do zahraničia, do miest a mestečiek, kde ovládajú tajomstvá úspechu cestovného ruchu, zistíme, že podčiarkovať miestne špecifiká sa naozaj oplatí. Trochu zabúdame, že to, čo je pre nás všedné a ošúchané, práve to zahraniční návštevníci u nás obdivujú ako niečo čarovné a výnimočné. Týmto dvom kategóriám – čarovné a výnimočné – hovoria pamiatkári pamiatkové hodnoty. Podobne, ako informační technológovia, ktorí musia vedieť o programovaní všetko, pamiatkári zasa musia vedieť presne pomenovať tieto hodnoty v regionálnom, ale aj v európskom a svetovom meradle.

Ak vám predávajúci povie, že pamiatku možno prestavať a nadstavať, radšej buďte v strehu. Ak vám váš známy naopak povie, že v pamiatke nemôžete zmeniť nič, takisto mu neverte. Radšej sa opýtajte odborníkov – pamiatkárov, a budete mať istotu. Ak sa vám na pamiatkový úrad ísť nechce, vedzte, že ustálené pravidlá už pamiatkári napísali a zverejnili na webovej stránke www.pamiatky.sk. Požiadavky pre pamiatkové zóny a pamiatkové rezervácie sa nazývajú Zásady ochrany pamiatkových území. Pamiatkári ich spracovali formou vysvetľujúceho textu, bohatej fotodokumentácie a prehľadných máp, aby v záujme maximálnej transparentnosti mohol každý občan z pohodlia svojho domova zistiť, ako má postupovať pri obnove kultúrnej pamiatky a pri úprave nehnuteľnosti v pamiatkovom území.

Vedeli ste, že…
– mestská pamiatková rezervácia v Prahe
má rozlohu iba 1,7 % zastavaného územia
hlavného mesta Prahy?
– najväčšia mestská pamiatková zóna na
Slovensku je v Bratislave a že táto zóna je
rozdelená do viacerých hodnotových sektorov,
ktoré sa podľa významu lokalít líšia
mierou pamiatkovej ochrany?
– najväčšia mestská pamiatková rezervácia
na Slovensku je v Košiciach a že napriek
tomu predstavuje iba necelé 1 %
zastavaného územia Košíc a má plochu
iba 85 hektárov?
– symbolické 1 %-né plochy slovenských
miest sú nositeľmi 90 % kultúrno-spoločenských aktivít?


zdroj: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk