ÚTULNÝ DOMOV

Či už si kúpite byt, rekonštruujete domček alebo budujete novostavbu, neviete sa dočkať, kedy budú dokončené všetky hrubé stavebné práce. Najmä pri svojpomocne vykonávaných činnostiach sa tento nevyhnutný čas predlžuje. Ak už však máte konečne „hotovo“, omietky nahodené, elektrické rozvody osadené na svojom mieste a hádam aj zárubne, dvere, okná, podlahy či kachličky nalepené, príde na rad zariaďovanie interiéru. Je to obvykle tá najchutnejšia čerešnička na torte. Odmena po dlhej a náročnej fáze, kedy už nevdychujete prach a dookola nezametáte podlahy a neutierate okná či dvere. Väčšinou sa zariaďovanie začína prieskumom trhu na stránkach odbornej literatúry, časopisov či internetových stránkach venujúcich sa tejto téme. Alebo rovno návštevou predajní s nábytkom a kuchynskými štúdiami. V dnešnej dobe je naozaj veľmi široká paleta možností. Módne trendy sa dnes uberajú mnohými smermi od klasiky cez škandinávske vplyvy, veľmi populárny vintage štýl, minimalistický dizajn v zariaďovaní až po moderné kombinácie starého s novým. Alebo si proste vyberáte vám najviac vyhovujúci dizajn a účelovosť. Postupne si zariaďujete spálňu, obývačku, predsieň i kuchyňu a ostatné miestnosti. V tejto zdanlivo poslednej a temer bezproblémovej fáze pred samotným nasťahovaním sa však taktiež skrývajú isté úskalia. Máte už všetko potrebné pre základné fungovanie v domácnosti, no samotné zariadenie vo vás nevyvoláva pocit domova. Priestor pôsobí chladne a neútulne.

NAŠE ZMYSLY
Príjemné pocity v nás vytvára viacero elementov, ktoré navzájom harmonizujú. Naše zmysly sú veľmi citlivé a úzko previazané s podnetmi prostredia. Keď sa vrátime spomienkami do detstva, častokrát len v podvedomí zapísané drobnosti vytvárali pocit pohody. Babkina kuchyňa až po strop zaplnená vôňou čerstvo napečených buchiet, teplo praskajúceho dreva v starom petríku či tikajúce kukučkové hodiny. Obraz osvetlený pouličnou lampou presvitajúcou spoza záclon nesúci nás do krajiny fantázie pred spánkom. Veľa zdanlivo nenápadných prvkov v priestore tvorilo príjemný celkový dojem. Chute, vône a zvuky vieme pozitívne ovplyvniť pomerne jednoducho. Pustíme si našu obľúbenú hudbu, uvaríme vynikajúce jedlo. Pre človeka je však najdôležitejším zmyslom zrak a to predovšetkým preto, že až 80% informácii z prostredia vnímame vďaka nemu. Preto v zariaďovaní bývania nie je dôležitý len funkčný a prísne racionálny prístup. Náležitú pozornosť by ste mali venovať aj výberu materiálov, farieb a doplnkov, ktoré vo vás dotvoria celkový dojem pri vstupe do miestnosti. Jedným z najúčinnejších foriem zútulnenia bývania sú vaše fotky. Spomienky z detstva, svadobné fotografie či zábery z dovolenky sú jednoznačne skvelým doplnkom. Navyše širokým sortimentom rámov akejkoľvek veľkosti, dizajnu či farby dokážete štýlovo obohatiť každú miestnosť. Spomienkové predmety umiestnené na polici taktiež povedané technicky personalizujú váš priestor. Môže to byť športová trofej, darček od niekoho blízkeho alebo len pár mušlí z pobytu pri mori. Výber taktiež podmieňujte celkovým štýlom v danej miestnosti.

MOŽNOSTI V INTERIÉRI
Tzv. nadstavbu v zariaďovaní okrem vyššie spomínaných možností tvoria aj rastliny, textílie, tapety, obrazy či iné umelecké predmety. Izbové rastliny okrem estetickej funkcie spĺňajú aj zdraviu prospešné úlohy. Dokážu výrazne zlepšiť kvalitu ovzdušia. Odstraňujú mnohé toxické látky a mikróby, napríklad spóry plesní. Zvlhčujú vzduch, ale napríklad taká izbová papraď absorbuje prebytočnú vlhkosť zo vzduchu a tým prispieva k prirodzenej regulácii nadmernej vlhkosti. Nemenej dôležitá je aj rastlinná schopnosť úspešne neutralizovať negatívny elektromagnetický vplyv televízora alebo počítača. Textílie v domácnosti ako záclony, závesy, obrusy, či vankúše a prikrývky vyberajte citlivo vzhľadom na typ materiálov a vzorov. Do módy sa okrem farebne tónovaných stien opäť dostávajú tapety. Súčasné technológie umožňujú nielen výber spomedzi klasických fototapiet, na trhu je aj nepreberné množstvo vzorovaných tapiet dokonca s 3D reliéfnym dekorom.

BUĎTE ORIGINÁLNI
Čo však málo ľudí vie, technológia poskočila aj v rámci strojovej a materiálovej základne mnohých reklamných agentúr a tlačiarní. V dnešnej dobe si môžete dať vyrobiť aj textil alebo tapetu s vlastným motívom! Ponúkame vám hneď niekoľko nápadov. Podnecujte vaše ambície. V pracovni môžete mať vyobrazený svoj cestovateľský sen ako každodennú motiváciu. V obývačke zladený dizajn vankúšov s rovnakým vzorom ako závesy či obrus na stole. Spálňu doplňte zaujímavým vzorom tapety napríklad v bordovej farbe, ktorá vnáša kľud a prímerie. Táto vznešená a spravodlivá farba upokojí rozbúrené myšlienky po pracovnom dni. Túžba po nápaditom a unikátnom bývaní dáva priestor umeniu. Predajné galérie združujú výtvarníkov rôznych štýlov a techník. Jedinečný originál – v 2D (obraz) či 3D forme (socha) nielen dotvorí priestor, v mnohých prípadoch je to aj investícia.

UMENIE „NA MIERU“
Popri „hotových“ dielach ešte existuje možnosť zútulnenia priestoru napríklad formou umeleckej maľby na stenu respektíve si dať vyrobiť umelecký prvok do interiéru na mieru. Umeleckí kováči ponúkajú svietniky, garniže, držadlá na schodiská, zábradlia, či rovno vstupnú bránu kovanú podľa vašej predstavy. Môžete si dať vyrobiť na mieru aj iné úžitkové vecičky – umelecké hodiny, vázy, zrkadlá a všeličo iné. Maľbou na stenu vyriešite problém, ak chcete do interiéru čosi jedinečné, biele steny vás nudia, mnohokrát pôsobia chladným „nemocničným“ dojmom. Ak nemáte umelecké cítenie pre výber motívu alebo farieb, môžete si nechať poradiť odborníkom. Každej takejto umeleckej činnosti predchádza návrhová fáza, takže sa nemusíte obávať kúpy „mačky vo vreci“. Dajte priestor fantázii a kreativite a verte, že vaše bývanie osloví nielen vás, ale aj vašich hostí, ktorí sa budú u vás cítiť veľmi príjemne a výnimočne.

DETSKÉ KRÁĽOVSTVO
Ak sme spomenuli biele steny, osobitnou skupinou sú deti. V prípade, že zariaďujete detskú izbičku, biele steny rozhodne nie sú tým „pravým orechovým“. Fantázia a podnety vo všetkých formách – farbách, tvaroch až po konkrétne obrazy, sú v detskom veku veľmi dôležitou súčasťou ich vývoja. Verte, že vo vkusne, ale stroho zariadenej izbe bez farieb nebudú mať chuť tráviť čas alebo tam spať. Vytvorte im kráľovstvo jednoduchým výberom doplnkov. Dnes sú „in“ napríklad indiánske teepee, v ktorých sa deti radi schovávajú, ľahučký baldachýn nad postieľkou môže poslúžiť aj ako „ochrana pred strašidielkami“. Alebo postačí jedna rozprávkovo namaľovaná stena so zvieratkami alebo ich obľúbenou postavičkou a v izbe zavládne čarovná pozitívna atmosféra. Deti sa v takej izbe cítia bezpečne a príjemne. Čím viac fantázie u detí podporíte v rannom veku, tým rozmanitejšia môže byť ich budúcnosť.

DOBRÁ RADA NA ZÁVER
Aby ste to doplnkami a dostupnými možnosťami na trhu takzvane neprepískli, je dobré sa riadiť základným pravidlom – kráľ je len jeden. Vyberte „jedného kráľa“, ktorý najviac upúta, dominuje v tej ktorej miestnosti a ostatné súčasti nech len sprevádzajú ústredný prvok. Napríklad ak ste našli veľmi zaujímavý typ sedacej súpravy do obývačky, povedzme výraznej kombinácie viacerých farieb, nechajte ju v miestnosti vyniknúť. Ostatné zariadenie voľte radšej v minimalistickejšom dizajne, ak je sedačka farebná tak v ostatnom vybavení čerpajte len z farieb, ktoré „má ona oblečené“. Ak už máte obývačku zariadenú, ale kráľ chýba, prevažujú neutrálne farby a tvary a cítite, že izba potrebuje šmrnc, vtedy sa Vám opäť otvára možnosť siahnuť po nejakom umeleckom, dizajnovom kúsku. Vo forme obrazu, sochy, alebo iného doplnku. Niekedy stačí zvoliť len výrazné poťahy na vankúše, ktorými oživíte interiér. V inom prípade môžete staviť na zaujímavú tapetu, obraz či maľbu priamo na stenu a miestnosť dostane novú šťavu. Experimentujte a nebojte sa byť jedineční.

Zdroj: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk