Termovízny prieskum bytových domov v Košiciach a okolí

Na Slovensku stoja bytové domy s najrozmanitejšími parametrami, rokmi výstavby, či použitými materiálmi. Ich termoizolačné vlastnosti sa tak líšia a v súčasnom trende miernych zím si mnohí kladú otázku, či termická izolácia (zatepľovanie) ich obydlí je skutočne efektívna. Aj preto sme sa počas poslednej zimy rozhodli urobiť prieskum únikov tepla termovíznou kamerou porovnaním zateplených a nezateplených bytových domov priamo v našej lokalite – na košických sídliskách a tiež v obci Bidovce. Meranie bolo tiež zamerané na detaily spojov v paneloch, na prekladoch v loggiach nad balkonovými dverami a pod. V tomto článku vám prinášame jeho výsledky.

 

Bytové domy na Budapeštianskej ul. v Košiciach [galéria č. 1]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

Priam ukážkový príklad sa nám podarilo nájsť na sídlisku Ťahanovce na Budapeštianskej ulici. Jeden bytový dom, avšak dve rôzne sekcie bytového domu, je zateplený len spolovice (2. a 3. fotografia v galérii č. 1) a tak je vidieť rozdiel priamo na tej istej stavbe. Viditeľný rozdiel medzi dvomi časťami predstavuje aj 4°C. Neveľké číslo však vyzerá väčšie pri prepočte na sumu nákladov, ktoré takáto odchýlka môže ušetriť. Konkrétne, zníženie teplotných strát o každý stupeň Celzia ušetrí až 6% celkových nákladov na vykurovanie objektu. V tomto prípade by to znamenalo, že bytový dom vpravo môže ušetriť aj 24% nákladov spojených s vykurovaním. Tento odhad je, pochopiteľne, iba približný, keďže celková bilancia závisí od tepelnoizolačných vlastností okien, izolácie spoločných priestorov a veľa ďalších faktorov.

 

Bytové domy na Sofijskej ul. v Košiciach [galéria č. 2]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

Pomerne častým miestom veľkých únikov tepla z objektu sú nezateplené loggie. Tie totiž zostávajú opomenuté aj po zateplení a to zväčša kvôli úspore nákladov na stavebné práce. Ako vidieť napr. na druhej fotografii v galérii č. 3, predstavujú masívne úniky tepla a preto znižujú celkový efekt zateplenia.

 

Bytový dom na Bruselskej ul. č. 5 v Košiciach [galéria č. 3]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

Prízemie je ďalšou časťou bytového domu, na ktorej zateplenie sa v niektorých prípadoch nedostane. Netreba pritom zabúdať, že aj úniky tepla z týchto spoločných priestorov znášajú vlastníci bytov. Štvrtá fotografia galérie č. 4 ukazuje, že rozdiel medzi únikom tepla z pivničných priestorov a bytu nad nimi je minimálny. To isté platí aj pre vchodové dvere, ktoré obyvatelia inak zatepleného bytového domu zatiaľ nevymenili.

Aj galéria č. 4 je príkladom stavby, ktorá je zateplená len spolovice a je tak ideálnym podkladom pre porovnanie možnej úspory.

 

Bytový dom na Postupimskej ul. č. 23 v Košiciach [galéria č. 4]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

Na záver tehlové domy. Už v predošlom článku, ktorý sa týkal rovnakej témy, sme upozornili na mýtus ohľadom izolačných vlastností domov z pálenej tehly. Aj keď takéto obvodové múry bývajú hrubšie, dôležitejšiu rolu zohráva štruktúra materiálu a prax potvrdila, že tepelnoizolačné vlastnosti tehly a panelu sa zásadne nelíšia.

 

Bytový dom v Bidovciach [galéria č. 5]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

Bytový dom Pajorova 3, Košice [galéria č. 6]

Kliknutím na obrázky ich zväčšíte.

 

– tím portálu byvajmelepsie.sk –


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk