OVOCNÉ STROMY V OKRASNEJ ÚLOHE

Tvarované ovocné stromy dodajú vašej úžitkovej záhrade to, čo kvetinovej záhrade dodávajú ozdobné tvarované tisy. S trochou vašej pomoci dokážu jablká a hrušky vytvoriť zelené steny a vhodne tak predelia jednotlivé časti záhrady. Môžu tiež byť súčasťou záhonov v štýle anglických záhrad, kde vytvoria zaujímavé ovocné pozadie.

Z ovocných stromov máme úžitok dvakrát do roka. Prvý raz na jar, keď ich môžeme obdivovať v plnom rozkvete, a potom na jeseň, keď nás obdaria sladkým ovocím. Stromy ako jablone a hrušky starnú pôvabne. Ich veľké konáre časom obrastú lišajníkmi. V zime pripomínajú konáre ošľahané vetrom avantgardné sochy. V malej záhrade môže jediný polovysoký strom pôsobiť ako dominanta záhona, prípadne ho môžete tvarovať pri stene. Keď je strom dobre zakorenený, poslúži ako prírodná opora pre ruže a plamienok. Ozdobou vašej záhrady môže byť ovocná stena, ktorú vytvoríte z hrušiek. Hrušky sa veľmi ľahko tvarujú, zatiaľ čo jablone majú menej ohybné konáre. Požadovaný tvar ovocnej steny dosiahnete priväzovaním konárov k vodorovne natiahnutým drôtom.

JABLOŇ DOMÁCA / MALUS DOMESTICA
Za posledných 170 rokov bol kultivar Cox Orange Pippin označovaný za najlepšie chutiace jablko na svete. Toto jablko vypestoval šľachtiteľ Richard Cox v roku 1825 v Buckinghamskom grófstve v svojom dôchodkovom veku. Štepy Coxovho jablka sa vo Veľkej Británii rýchlo rozšírili. Mimoriadnej obľube sa tešili aj preto, že veľmi dobre znášajú premenlivé podnebie. Od prostredia a podnebia, kde plánujete jablone pestovať, závisí výber vhodného kultivaru do vašej záhrady. Jablone je najlepšie kúpiť s obnaženým koreňovým systémom. Sadiť odporúčame na jeseň. Vykopte dostatočne veľkú jamu a korene v nej dobre rozprestrite. Tento postup zabezpečí, aby sa korene dostatočne zakorenili a boli pripravené na zabezpečenie dostatočného množstva živín a vlahy pre listy a kvety. Mladú jabloň podoprite tyčou.

HRUŠKA OBYČAJNÁ / PYRUS COMMUNIS
Je to opadavý strom, ktorý pochádza z oblasti strednej a východnej Európy. Pred kúpou hrušky pamätajte, že obľubuje slnečné a teplé stanovište. Hruška na jar zakvitne skôr ako jabloň, preto odporúčame, aby ste pre ňu v záhrade vybrali miesto chránené pred neskorými jarnými mrazmi. Okrem toho, že hruška je užitočná a rodí chutné plody, je veľmi vhodná aj na dekoratívne účely v záhradách. Najlepším obdobím na vysádzanie je jeseň, kedy stromy odpočívajú. Hrušky vysádzajte na vzdialenosť 6 až 7 m. Stromom, ktoré plánujete tvarovať do ovocných stien, postačuje vzdialenosť 2,5 až 3 m.

Zdroj: http://www.class.eu.sk/


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk