Netradičné bývanie, karavany, mobilné domy

Netradičné bývanie, karavany, mobilné domy

Nie každému vyhovuje byt či dom, alebo dovolenka na pláži. Existujú dobrodruhovia, ktorý radi skúšajú niečo nové alebo neobvyklé. Preto by sme sa mohli pozrieť na to, ako to asi vyzerá v priestoroch, ktoré je mcaravan-1008576_640ožné si presunúť.

Nie každý chce svoj čas na odpočinok stráviť „len tak zabitím času“. Vtedy je jednou z volieb karavan, ktorý je v dnešnej dobe dostupný pre mnoho ľudí. Buď si ho človek prenajme, alebo kúpi. V prípade kúpy máte o dovolenku postarané na dlhšiu dobu a je to omnoho lacnejšie.

Karavany si človek môže kúpiť už so všetkým potrebným zariadením. Zaparkujete si ho na pozemku a vo voľnom čase ho presuniete tam, kde chcetestráviť nejakú dobu.

Inak je to už s mobilným domom. S tým sa len tak precestovať krajina nedá. Musíte mať
povolenie na to, aby ste ho previezli z miesta na miesto. Ale stále je to perfektné pre ľudí, ktorí neradi zostávajú, alebo nemôžu zostať na jednom mieste. Takže na dovolenku karavan, mobilný dom ako chatu, to nie je zlý nápad. Ale pokiaľ by ste chceli v niečom takom bývať nastálo, tak si to treba dobre premyslieť. Najmä, ak nie ste sami, ale bude tam s vami bývať viac členov.

 

Základné aspoldtimer-674723_640ekty, ktoré by si mali ľudia uvedomiť
Keď si zariadite nehnuteľnosť, tak je väčšinou ťažké opustiť priestory ku ktorým máte vzťah. Ale ak si zariadite mobilný dom, tak si ho celý proste „vezmete“ a presuniete ho na nové miesto. To je jedna z mnohých výhod, ale na druhej strane nie každému by mobilný dom, alebo karavan vyhovoval.
Bývať v takom niečom nie je určite dobré pre ľudí, ktorí majú radi priestor. Na jednej strane sa dá malý priestor prispôsobiť tak, aby ste si mali kam odložiť všetky svoje veci, ale na druhej strane treba zvážiť, či vám dva a pol metra široké steny nezačnú po krátkom čase liezť na nervy. Takéto netradičné bývanie má totiž malé miestnosti, kde sa síce dá bývať, ale ak si nedávate pozor, každú chvíľu môžete do niečoho naraziť. Tak isto to nie je vhodné pre klaustrofóbov a neporiadnych ľudí. Keď si totiž hodíte vo väčšej miestnosti, napríklad tašku na podlahu, nič sa nedeje. Keď to urobíte v tak malom priestore, tak už máte pocit, že máte bordel a nedostatok osobného priestoru. Tak isto dlhší pobyt v takomto netradičnom príbytku nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú radi vane či väčšie kúpeľne. Zvyčajne je to len sprcha, kde sa môžete umyť a k tomu je umiestnená vo veľmi malej miestnosti. Ale samozrejme, každý karavan, či mobilný dom si môžete prispôsobiť tak, aby sa Vám žilo pohodlne (vybúrať steny alebo pomeniť zariadenia). Ďalšou vecou je, ak bývate s viacerými osobami. Treba dávať pozor, aby sa v takomto bývaní „nenarušili vaše vzťahy“, pretože steny nie sú z tehál a veľa vecí je cez ne počuť. Tak isto sa budete stretávať, vnímať a vídať pravdepodobne omnoho častejšie, čiže ľudia s potrebou súkromia to nebudú mať až tak jednoduché.

Pre obyvateľov karavanov môže byť nevýhodou teplo. Karavany sú predsa len z plechu a pokiaľ nemajú kvalitné ochladzovacie zariadenie (ventilátor nie je práve najvhodnejší), tak môže nastať situácia, kedy je karavan vďaka vysokej teplote a dusnu neobývateľný. Na druhej strane je celkom výhoda mať tak malý priestor v z
ime, pretože čo sa týka kúrenia, tak za prvé, karavan má nízke stropy a malé priestory, čo znamená, že ušetríte, a za druhé, väčšina karavanov je od výroby zateplená, čiže teplota sa drží.aerial-1373406_1280

 


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk