Na začiatku bola snaha zabaliť chlebík do ľanového plátna, dnes má úspešnú značku

Šikovné žieňa so slabosťou pre ľan, z ktorého dokáže robiť zázraky. Alžbetka z Veľkého Krtíša považuje ručne tkané plátno za veľmi vzácny materiál s morálnou hodnotou, ktorý vypovedá príbehy ľudí a ich šikovných rúk.

Na začiatku jej vášne stál chlieb. „Išlo o voňajúci bochník chleba a túžbu uchovávať potraviny a pečivo v prírodných obaloch a tým šetriť našu prírodu a životné prostredie. Tiež o snahu  minimalizovať v domácnosti odpad a recyklovať,“ objasnila zakladateľka značky Abreadbag, ktorá dokáže o tkanom prírodnom plátne spievať doslova ódy. „Každý malinký uzlík, stebielko ľanu je v ručne tkanom plátne vtkávané a prácne viazané ručne, nie je chemicky ošetrované, ani farbené ako látky z tovární, a tým je jednoznačne jedinečné, s tým sa v dnešnej dobe pri kúpe látky v obchodoch už nestretnete. Preto je tak ideálne pri styku s potravinami, ako je to napríklad v prípade ľanových vrecúšok na chlieb a pečivo. Na pohľad je krásne prírodne štrukturované, nie je náročné na údržbu, znesie vysoké teploty pri praní a čím sa viac perie, stáva sa mäkším a krajším.“

Benefity ľanu na prstoch ruky nespočítate
Ľanové plátno má podľa jej slov aj veľa ďalších benefitov. Má termoregulačné vlastnosti – preto, že jeho vlákna sú duté, nasávajú vlhkosť oveľa lepšie ako ostatné materiály – v lete vás príjemné schladí a v zime zahreje, preto je také obľúbené. Ľanové plátno je tiež odolné voči škodcom, ako sú mole a odpudzuje hmyz. Je vhodné pre alergikov a je ideálne využívať ho v oblasti bytového textilu ako je posteľná bielizeň, závesy, prehozy, nakoľko nepriťahuje prach. „Vďaka tomu, že jeho štruktúra nie je hladká, ale vráskavá, doprajete vášmu telu jemnú masáž počas spánku a vaša pokožka bude krásne prekrvená.“ Má prirodzené antiseptické vlastnosti, neudržujú sa v ňom zárodky baktérií ani plesní, preto je ideálne na použitie v kuchyniach na kuchynské utierky a rôzne vrecúška. Ľanové plátno a celkovo 100-percentný ľan má dlhšiu životnosť ako bavlna, lebo jeho vlákna sú dlhšie a pri opätovnom skladaní a žehlení sa nelámu. Ľan má tiež prirodzenú schopnosť odolávať špine a škvrnám. Znižuje UV žiarenie o polovicu, preto je obľúbené aj v odevnom priemysle.

V centre pozornosti minimalizmus
Pani Betka z neho dokáže šiť originálne výrobky, ktoré dýchajú minimalizmom. Nestagnuje však na mieste a postupom času sa prispôsobuje potrebám zákazníkov i vlastnej fantázii. „Je pravda, že sa mi veľmi páči minimalistický štýl, a to bol vlastne aj začiatok značky Abreadbag, ktorá sa postupne začala rozrastať na základe dopytu o produkty, ktoré sú kombinované s krajkami z Čiech, kožou, doplnkami a látkami, ktoré sa nakupujú na Slovensku. Záleží mi na tom, aby všetky doplnky pochádzali a nakupovali sa v našich končinách.“ Z dvoch druhov výrobkov, ktoré šila na začiatku, je teraz celá paleta kombinovateľných doplnkov, tašiek, záster, ktorá sa ďalej rozširuje. „Existuje aj množstvo predkreslených nápadov, ktoré len čakajú na správny čas, aby sa mohli zrealizovať.“

O čo je najväčší záujem?
Všetky výrobky sú originálne a nechcú sa na nič podobať. „Chcem ísť svojou vlastnou cestou, s vlastnými návrhmi i keď sa v ponuke objavili výrobky, ktoré boli folklórne ladené, no vždy to bolo len na základe konkrétneho dopytu. Vážim si naše tradície a históriu, ale do svojich výrobkom chcem vložiť hlavne seba,“ dodala rodáčka z Liptovského Mikuláša. Najväčšej priazni zákazníkov sa tešia vrecúška na chlebík. Spolu s utierkami a obrusmi tvoria najpredávanejšiu časť z ponuky.

ZDROJ: www.class.eu


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk