Med má rovnako dlhú históriu ako ľudstvo samé

Najstarším historickým dokumentom je 8000 rokov (niektoré zdroje uvádzajú 15000 rokov) stará kresba na skale v španielskej Valencii. Zber medu od divých včiel uskutočňoval človek rôznym spôsobom. Techniky záviseli predovšetkým od prostredia, kde včely stavali plásty. Starobylý spôsob získavania včelích produktov z dutín stromov, v ktorých si divé včely stavali svoje hniezda, sa nazýva brtníctvo (lesné včelárstvo). V dnešnom modernom a komfortnom svete, plnom technických vymožeností, rýchleho stravovania a rôznych sladidiel, je veľmi ťažké doceniť hodnotu medu. Med používalo ľudstvo nielen na konzumáciu, ale vďaka jeho antibakteriálnym účinkom aj na liečbu rán a vredov, a tiež na očistu tela. Pre jeho široké využitie bol od nepamäti pre obchodníkov vzácnou komoditou. Na základe písomnej dokumentácie bolo brtníctvo vlastné Slovanom od 5. storočia. Včely z košických lesov prinášali v stredoveku veľké zisky, pretože vosk a med neboli iba tovarom, ale aj platidlom. Vo východoslovenských mestách už od polovice 13. storočia sa topil a čistil furmanmi nazvážaný vosk, ktorý následne kupci vyvážali. Časť vosku a medu sa v tom čase spracovávala v Košiciach, Rožňave a Levoči, kde sa z nich vyrábali medovníky, medovina, sviečky. Väčšia časť vosku sa vyvážala, a to najmä do Gdaňska, Varšavy a do Viedne. Postupne sa lesy vyklčovali a menili na poľnohospodársku pôdu. Pretože dochádzalo k úbytku prirodzeného prostredia, v ktorom včelstvo žilo, postupne sa znižoval aj zber včelích produktov. Pozorní brtníci si všimli, že včely sa každoročne na jar vyrojili a hľadali si nový príbytok. Aby včely ostali čo najbližšie, vysekali dutinu do susedného stromu, kde ich nalákali na med. Časom si včelári kmene stromov priniesli do blízkosti svojich príbytkov a nahradili ich úľmi z hrubých dosák alebo pletených košíkov. Tak sa postupne prešlo od zberu medu k jeho cielenej produkcii. Chov včiel mal v minulosti veľký hospodársky význam, pretože med bol jediným sladidlom a sviečky sa vyrábali len z včelieho vosku. Med má výborné antibakteriálne účinky. Vedeli to ľudia už 2000 rokov pred Kristom. V starovekom Egypte ho využívali na medicínske účely – na hojenie rán a vredov. Naši predkovia tiež využívali med ako domácu medicínu. Poznali pozitívny účinok medu na zažívacie ústrojenstvo. Okrem tráviaceho traktu med pomáha aj pri chorobách pečene a žlčníka, posilňuje imunitu, pomáha pri nespavosti, nervozite, upokojuje, čím pozitívne vplýva na srdce a krvný obeh. Obsahuje takmer všetky minerály, preto je najzdravším sladidlom, ktorý ak sa konzumuje v správnych dávkach ako liek, nemôže ublížiť ani diabetikom.

ZDROJ: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk