LCW STOLIČKA (Dizajnérske stálice)

Dizajnéri: Charles a Ray Eames
Návrh: 1945
Rozmer: 68 x 56 x 62 cm sedák, výška 39 cm
Materiál: ohýbaná preglejka

Manželia Charles a Ray Eames sa vo svojej dizajnérskej kariére venovali vylepšovaniu procesov 3D ohýbania preglejky, materiálu pozostávajúceho z niekoľkých vrstiev drevenej dyhy zlepenej pod tlakom. Väčšinu skúseností s ohýbaním preglejky získali v období pred a počas druhej svetovej vojny, keď bol Charles poverený výrobou drevených dláh pre zranených vojakov.

V povojnovom období, po návrate k dizajnérskej práci, Charles a Ray svoju pozornosť sústredili na vývoj a výrobu cenovo dostupného moderného nábytku. Technológia výroby nábytku z preglejky spĺňala hneď dve hlavné kritériá: cenovú nenáročnosť materiálu a komfort stoličiek vytvarovaných tak, aby kopírovali ľudské telo. Stolička s nízkym sedákom, LCW (Low Chair Wood), bola medzi prvými stoličkami z ohýbanej preglejky, ktorá získala obľubu verejnosti. Séria experimentov na princípe pokus-omyl ukázala, že ergonomické stoličky vyrobené z jedného kusu ohýbaného materiálu nie sú dostatočne pevné a neprešli záťažovými testami. V záujme dosiahnutia dokonalého tvaru preto dizajnéri prišli s nápadom vyrobiť sedák a operadlo z dvoch samostatných kusov.

V dobe, keď väčšina domáceho nábytku bola masívna a čalúnená, LCW stolička reprezentovala jednoduchosť, ergonomickosť a čisté línie – parametre, ktoré odštartovali éru modernizmu. LCW stolička sa vďaka svojmu nadčasovému dizajnu teší aj v súčasnosti veľkému dopytu.Okrem základného prevedenia je stolička dostupná aj v čalúnenej verzii.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk