KNIŽKA OŽIVUJE SLOVENSKÉ HRADY A ZÁMKY

Výnimočná. Presne taká je knižka Z babičkinej truhlice s podtitulom Tajomstvá slovenských hradov. Krátke a výstižne prerozprávané povesti vtiahnu čitateľa do časov dávno minulých, kedy sa na hradoch a zámkoch písala slovenská história. 

Tvorcovia vyše roka hľadali materiál na tvorbu knihy, oslovili pamätníkov, čítali staré kroniky, vyspovedali správcov hradov i pracovníkov múzeí či knižníc. Vďaka ich nadšeniu a úsiliu hrady a zámky opäť ožili. Zrodila sa nevšedná publikácia, ktorá osloví nielen detského čitateľa.

MOTIVUJE I VYCHOVÁVA
Päťdesiatdva povestí zastrešuje romantický príbeh babičky, ktorá svojim vnúčatám žijúcim v zahraničí každý týždeň napíše list s povesťou. Babička takto v deťoch vytvára a rozvíja vrúcny vzťah k domovine svojich predkov, ktorý ich bude sprevádzať celým životom. Jedinečný kolorit dodávajú knižke krásne, priam dobové ilustrácie. „Naše hrady a zámky sú nemými svedkami príbehov, ktoré sa tu v minulosti odohrali. Príbehy, či už veselé alebo smutné, sa vďaka podaniu z generácie na generáciu a pomocou ľudskej fantázie dochovali až do dnešných čias. Mnohé z nich sú nositeľmi hodnôt a múdrosti, ktoré nás aj dnes poučia,” prezradila vydavateľka Lenka Šingovská ideu, ktorá ju priviedla k myšlienke na vytvorenie tohto knižného klenotu. Na výchovno-vzdelávací rozmer knižky dohliadla historička-didaktička z UPJŠ v Košiciach PaedDr. Alžbeta Bojková, PhD., ktorá povesti recenzovala. Publikácia zaujme aj dvojjazyčným, slovensko-anglickým spracovaním. Táto originálna knižka umne propaguje Slovensko a náš kraj nielen doma, ale i vo svete.

Zdroj: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk