INŠPIRUJME SA PRÍRODOU

ZNIŽOVANIE NÁROKOV NA KANALIZÁCIU
Zelené strechy zadržiavajú zrážkovú vodu, čím výrazne znižujú jej odtok a prispievajú k odľahčeniu kanalizačného systému v danej lokalite. Predpokladá sa, že zelené strechy absorbujú až 75% zrážok a tým významne redukujú nápor na mestskú kanalizáciu, čím prispievajú k predchádzaniu lokálnym záplavám po náhlych búrkach a prietržiach mračien. Praktickým príkladom je porovnanie požiadaviek na drenážny systém pre kryté parkovisko, ktorého strecha má veľkosť 4500 m2: pri aplikácii tradičnej strechy je potrebných 162 m nadzemného odvodňovacieho systému, 400 m podzemnej kanalizácie a zberná nádrž na zber zrážkovej vody. Pri aplikácii zelenej strechy je potrebných 6 m nadzemného odvodňovacieho systému a 3 m podzemnej kanalizácie, zberná nádrž nie je potrebná (zdroj: CRM Rainwater Consultants, © Zinco).

ZNÍŽENÉ VÝDAVKY NA ODSTRAŇOVANIE ODPADOVÝCH MATERIÁLOV
Zelená strecha výrazne redukuje náklady na odvoz odpadového materiálu zo staveniska po ukončení výstavby. Po starostlivej kontrole je totiž možné väčšinu nepotrebných materiálov využiť ako substrát na vytvorenie zelenej strechy, čím sa šetria aj náklady potrebné na investíciu do zabezpečenia nového substrátu. Uvedený spôsob recyklácie odpadového materiálu je teda dvojnásobne úsporný.

ZVÝŠENIE CENY NEHNUTEĽNOSTÍ
Zelené strechy výrazne zhodnocujú nehnuteľnosti nielen v dôsledku nižších nákladov na spotrebu energie, ale najmä kvôli tomu, že zelená strecha pôsobí v mestskej aglomerácii veľmi atraktívne a často poskytuje svojim obyvateľom aj možnosti na oddych a relaxáciu. Zelené strechy pomáhajú vytvárať ekologickejšie prostredie a pozitívne ovplyvňujú kvalitu života obyvateľov žijúcich v husto zaľudnených sídliskách.



Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk