FAREBNÝ DOMOV (časť I.)

Vplyv farieb na psychiku a zdravotný stav človeka boli známe už v starovekom Grécku, Egypte, Indii a Číne, kde sa využívali na liečbu rôznych ochorení. Dnes sa tieto poznatky oprašujú a chromoterapia, ako sa liečenie farbami nazýva, patrí k alternatívnym liečebným postupom súčasnej medicíny. Naučte sa aj vy hovoriť jazykom farieb, aby vám prinášali čo najväčší osoh.

PÔSOBENIE FARIEB V INTERIÉRI
Vhodne zvolené farby vášho domova dokážu vytvoriť prostredie, ktoré bude vyjadrovať váš temperament a pozitívne ovplyvňovať vašu psychiku. Farby dodajú vášmu interiéru špecifickú atmosféru, ktorá bude plne odrážať vašu osobnosť. Navyše vám dovolia pohrať sa s priestorom, ktorý je možné pomocou farieb opticky zväčšiť či zmenšiť, zvýšiť či znížiť, prežiariť či stlmiť. Farbami môžete dokonca komunikovať s okolím – môžete ľudí priťahovať, alebo ich vystríhať. Výber farebného odtieňa sa síce riadi určitými zásadami, ale v prvom rade by ste sa mali riadiť
svojimi pocitmi – ide predovšetkým o to, aby ste sa doma cítili príjemne.

BIELA FARBA
Vo svojej podstate by sme ju za farbu ani nemali považovať, pretože je neutrálna. Symbolizuje čistotu, nevinnosť a úprimnosť, ale i slobodu a nezávislosť. Majú ju radi ľudia vyrovnaní, sebavedomí a otvorení. V našej kultúre je biela často používaná ako základný náter na steny, pretože je pôsobivá a vytvára neutrálne pozadie pre nábytok, podlahové krytiny a iné doplnky. Je to však monotónna farba, ktorá môže spôsobiť únavu a smutnú náladu. Pre niektorých ľudí môže byť dokonca rušivá, nakoľko zvýrazňuje nečistotu.

KRÉMOVÁ FARBA
V interiéri pôsobí neutrálne a je mnohostranne využiteľná, jej prevaha však môže vyvolať pocit nudy. Má mierne utlmujúci účinok a môže nepriaznivo pôsobiť na proces učenia, preto sa jej voľba do detskej či študentskej
izby nemusí vždy vyplatiť.

ŽLTÁ FARBA
Je farbou mysle, pretože stimuluje činnosť mozgu, vyvoláva aktivitu a odolnosť voči únave. Znamená otvorenosť svetu a praktický zmysel pre život. Je preto mimoriadne vhodná do pracovných priestorov, škôl a všade tam, kde je potrebné zvýšiť duševnú kapacitu a myšlienkovú aktivitu. Majú ju radi ľudia spontánni, plní nádejí a očakávaní. Má pozitívny vplyv na deti, pomáha utvárať pocit radosti z učenia a chuti do práce. Žltá farba v detskej izbe (napríklad na závesoch, kobercoch, stenách či plagátoch) nielen rozjasní celkovú atmosféru v miestnosti, ale podporuje aj aktivitu, učenie a záujem o okolie. Ladí so zelenou a modrou, v kombinácii s bordovou dáva miestnosti určitú dynamiku.

RUŽOVÁ FARBA
Z psychologického hľadiska symbolizuje duševnú alebo citovú nezrelosť. Je farbou sentimentality. Ružovú majú radi ľudia romantickí a nepraktickí, ktorí chcú byť očarúvaní a túžia očarúvať svoje okolie. Títo ľudia často nevedia odlíšiť sny od reality a bývajú dôverčiví a zraniteľní. Ružová farba pôsobí príjemne ako náter na steny v miestnostiach, kde vládne hluk a ruch. Pre svoje priateľské pôsobenie sa používa v terapii mladistvých a v rodinnej terapii, pretože spomaľuje činnosť srdcového svalu a zmierňuje agresivitu.

 

ZDROJ: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk