Drevo – najstarší Stavebný materiál

Ak máte pochybnosti o trvácnosti drevenej stavby, stačí si spomenúť na drevenice v našich dedinkách Čičmany, Vlkolínec, Podbiel, Ždiar, Východná, Závadka, Plaveč, Lazy pod Makytou a v mnohých ďalších. Rázovité drevené domčeky tu stoja už po celé desaťročia, vystriedali sa v nich mnohé generácie a poskytujú plne funkčné, pohodlné a zdravé bývanie.

Po stáročia mnohé národy na rôznych kontinentoch používali drevo na výstavbu svojich príbytkov. Jednotlivé kultúry dávali stavbám rozličný tvar, používali rozdielne konštrukčné prvky, volili iné dreviny, iné spôsoby údržby. Ale jedno mali tieto stavby spoločné. Boli z dreva. Aj na Slovensku sa drevené domy stavali od nepamäti. Najčastejšie sa používalo drevo smrekové, bukové, jedľové, agátové a jelšové. Ak máte pochybnosti o trvácnosti drevenej stavby, stačí si spomenúť na drevenice v našich dedinkách Čičmany, Vlkolínec, Podbiel, Ždiar, Východná, Závadka, Plaveč, Lazy pod Makytou a v mnohých ďalších. Rázovité drevené domčeky tu stoja už po celé desaťročia, vystriedali sa v nich mnohé generácie a tie, o ktoré sa majiteľ dobre stará, ešte aj dnes sú okrasou dediny a poskytujú plne funkčné, pohodlné a zdravé bývanie. Ak patríte k tým, ktorí už strávili dovolenku či aspoň víkend niekde v horách ubytovaní v drevenej chate, poznáte ten pocit, keď ste si za pár dní ,,dobili baterky“ a odchádzali domov plní novej energie. Veľkú zásluhu na tom malo práve drevo, ktoré vás obklopovalo. Preto je na mieste otázka: Prečo ho nemať okolo seba stále? Pribúda počet firiem, ktoré sa zamerali ma výstavbu dreveníc. Drevo sa znovu uplatňuje v čoraz väčšej miere ako stavebný materiál. Narastá počet záujemcov o drevené domy a dôvodov ich záujmu o drevo je viac.

Uveďme si niektoré z výhod dreveného domu:
• Dlhá životnosť.
• Krátky čas výstavby. Spôsoby výstavby dreveného domu sú viaceré, ale všetky sú pomerne krátke.
• Nižšie náklady na výstavbu. Krátky čas a suchý proces výstavby, menej odpadu = nižšie náklady. Dokonca aj následná prípadná likvidácia
stavby je menej nákladná.
•Drevená stavba dýcha. Priaznivá a zdravá klíma v dome. Vhodná aj pre alergikov a ľudí s dýchacími ťažkosťami.
•Materiál šetrný k životnému prostrediu.
•Nízke náklady na vykurovanie. Drevo je nevodivý materiál, dobre udržuje teplo v zime a príjemný chládok v horúcom lete. Navyše dom, ktorý stál aj dlhšiu dobu nevykurovaný, za krátky čas znovu vykúrite.
•Užšie steny, väčšia obytná plocha.
•Jednoduché vŕtanie, upevňovanie políc.
•Vhodné do každého prostredia. Stačí správne zvoliť štýl stavby.
•Drevená stavba pôsobí esteticky a optimisticky na svoje okolie. Ak pri výbere typu drevenej stavby správne zohľadníme prostredie, do ktorého chceme drevenicu posadiť, bude na ňu radosť pozrieť.
•Drevo sa znáša a je ľahko kombinovateľné s mnohými inými materiálmi.
Ak hovoríme o drevenej stavbe, máme na mysli nielen klasické zruby z dreveného masívu, ale aj montované drevené domy, stavby typu ,,krabice“, ktorá má obvodové múry vyplnené hlinou s vápnom, prípadne slamou alebo bol pri stavbe použitý drevený skelet so stenami z iného materiálu.

Jedno dôležité odporúčanie:

Ak sa rozhodnete pre stavbu dreveného domu a chcete v plnej miere využiť všetky prednosti, ktoré drevená stavba ponúka, je veľmi dôležité obrátiť sa na skutočných odborníkov. Na tých, ktorí Vám správne poradia to, čo je pre pre Vás najvhodnejšie – počnúc výberom najvhodnejšieho projektu, až po profesionálnu realizáciu stavby do posledného detailu. Historické záznamy u nás dokazujú, že niektoré drevené stavby zo 14. storočia sú dodnes funkčné. Ak stavby postavené v dávnej minulosti vydržali tak dlho, potom pri dnešných moderných technológiách, montážnych postupoch a možnostiach ošetrovania a údržby dreva o dlhej životnosti drevenej stavby nemožno mať najmenšie pochybnosti.

ZDROJ: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk