Čo je dobré si pripomenúť pri poistení bytu ?

Poistenie bytu uzatvárajte premyslene! Riziko pri uzatváraní poistenia bytu je okrem iného aj podpoistenie. Svoju nehnuteľnosť môžete takpovediac nedoceniť, keď príde ku škodovej udalosti, nedostanete toľko, koľko ste stratili. Škoda Vám bude preplatená podľa toho, na koľko ste si nastavili poistný limit a podľa ceny nehnuteľnosti.

Cenu poistenia môžete ovplyvniť. Dobre sa poistiť neznamená nevyhnutne poistiť sa draho. Cena poistenia bytu nie je pevne daná, ovplyvňujú ju faktory ako lokalita, kde sa byt nachádza, rozloha bytu, promptnosť s akou vyplatíte čiastku za poistenie alebo indexácia nehnuteľnosti. 

ATT00001

Vlastníci a užívatelia bytov si väčšinou poisťujú nasledujúce poistné riziká:
Krádežvlámanie a odcudzenie vecí z bytu, kedy bola prekonaná prekážka (vylomené dvere, zámok alebo rozbité okno…) a súčasne je zistený páchateľ.
Vandalizmuspoistenie kryje aj túto oblasť, kam spadajú škody, ktoré boli zapríčinené činnosťou vedúcou k poškodeniu resp. demolácii interiéru alebo exteriéru budovy.
Živelná udalosť – poistenie bytu a domu sa vzťahuje aj na prírodné katastrofy ako sú požiar, zosuv pôdy, priamy úder blesku, krupobitie, padanie skál, pád stromu či stĺpu (na nehnuteľnosť), pád lietadla, výbuch, zemetrasenie, záplava, víchrica, povodeň, lavína, ťažoba námrazy alebo snehu a iné škodové udalosti zapríčinené prírodnými pochodmi.
Vodovodné škodyriziko, že Vám vytečie pračka, praskne vodovodná trúbka, prípadne Vám vytopí dom takpovediac zvnútra, všetky tieto riziká zažehnáva práve poistenie bytu.
Poistenie občianskej zodpovednosti za škodu

  • ide o neúmyselné škody na majetku alebo na zdraví v súvislosti s vedením domácnosti (vytopenie suseda), na ulici, v obchode, pri športe alebo kdekoľvek, škody na prenajatých alebo požičaných veciach a podobne
  • poistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva, držby alebo prenájmu nehnuteľnosti – vlastník pozemku, bytu alebo domu má objektívnu zodpovednosť za škody na majetku alebo na zdraví tretej osoby spôsobené z dôvodu vlastníctva alebo držby nehnuteľnosti

ATT00002


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk