Chráňme svoju najväčšiu investíciu v živote

Domov –  strecha nad našou hlavou, naše útočisko pred nečasom a aj „ostatným“ svetom. Miesto, kde sa cítime dobre. Každého z nás stojí nemálo námahy, kým si vybuduje vlastné hniezdočko. Dávame doň lásku, ale aj nemalé finančné prostriedky. Akokoľvek sa o neho staráme, môžu nastať situácie, kedy ho ani tá najväčšia starostlivosť neochráni pred nečakanými a nepredvídateľnými vplyvmi. Víchrica, povodeň, krupobitie, požiar, krádež a mnohé iné riziká ohrozujú naše bývanie, náš domov.

Veľa ľudí si povie: „Mne sa to nemôže stať“, ale opak je pravdou. Každý z nás je vystavený týmto nečakaným situáciám.

Nikto nezaručí, že sa vám katastrofa vyhne.  Štatistiky hovoria jasnou rečou – takmer isto vás aspoň raz za život postihne niektoré z rizík. Najčastejšie hlásenými sú škody spôsobené víchricou, požiarom, povodňami a záplavami, vodovodnými škodami, v zime ťarchou snehu a námrazy, ako aj škody spôsobené krádežou.

Ale len správne nastavené poistenie vie eliminovať napáchané škody. Veľa domácností  je síce poistených, ale  vo veľa prípadoch hrozí podpoistenie tzn. že v prípade poistnej udalosti vyplatené peniaze od poisťovne nemusia postačovať na náhradu škody. Ide hlavne o staršie poistky, ktoré nezohľadňujú zmeny cien nehnuteľnosti v posledných rokoch.

Príklad podpoistenia:

  • dom je poistený na hodnotu: 63 000 Eur
  • súčasná hodnota domu: 180 000 Eur

Víchrica poškodí strechu a musíte ju vymeniť. Vznikne škoda v hodnote 20 000 Eur. Keďže je dom poistený len na 35% skutočnej hodnoty, aj poistné plnenie bude v hodnote 35% zo vzniknutej škody, t.j. 7 000 Eur.  Náklady na opravu strechy, ktoré poisťovňa nekryje, sú teda až 13 000 Eur. Poisťovne odporúčajú  zmeniť svoje staré poistky a byť tak pripravený na prípadné nepriaznivé udalosti.

Viaceré poisťovne ponúkajú  ako bonus k poisteniu nehnuteľnosti a zariadenia domácnosti asistenčné služby zdarma. Tie sú klientom k dispozícii nonstop a môžu sa na ne obrátiť nielen v prípade poistnej udalosti, ale aj havarijnej situácie, akou môže byť prasknuté potrubie, či zabuchnutie dverí z vonka.

Podľa slov R. Kocha, z poisťovne UNIQA, veľkou výhodou poistenia sú aj služby navyše.  „Naša poisťovňa ponúka asistenčné služby ZDARMA, ktoré  pomôžu klientovi v havarijnej situácii. Okrem rady, zabezpečí aj opravára a preplatí jeho náklady. Novinkou, ktorú  ponúkame ZDARMA k poisteniu nehnuteľnosti a domácnosti, je SMS služba MeteoUNIQA. Včasným varovaním pomôže ochrániť majetok pred vrtochmi počasia“.

Čo teda robiť a ako si ochrániť svoju najväčšiu investíciu v živote? Rozhodnúť  sa pre správne poistenie. Venovať dostatok času výberu, nakoľko si poisťujete to, čo chráni vás. Moderné poistenie je stávka na istotu.

Viac na www.uniqa.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk