„BLÁZNIVÝ“ NÁPAD VYŠÍVAŤ HODINY SA UKÁZAL BYŤ TREFOU DO ČIERNEHO

Dokázali takmer nemožné. Mladí manželia Dzurňákovci z Levoče vdychujú život netradičným hodinám, ktoré sú skĺbením moderného dizajnu a tradičnej výšivky. Vďaka ich skvelému nápadu, šikovným rukám a láske k prírode i folklóru vznikajú interiérové doplnky, ktoré si nachádzajú stále viac priaznivcov. Elena je prekladateľka a Martin absolvoval štúdium na Filmovej fakulte VŠMU. Jedného dňa si však povedali, že balia kufre, z Bratislavy sa presťahovali do Levoče, svoje povolania jemne odsunuli na vedľajšiu koľaj a pustili sa do hazardného podnikania s „bláznivým“ nápadom vyšívaných hodín. Poviete si, že musia byť riadne uletení? Dvojica priznáva, že by to zrejme ani inak nešlo. „My sme celí pomerne uletení a pri robení tohto kroku sme sa dohodli, že na chvíľu zabudneme na strach. Dnes je z toho náš životný štýl. Keď sa spolu obzeráme späť, vravíme si, že odchod z Bratislavy a otvorenie sa pre handmade tvorbu nás naučilo, že nie je dôležité mať všetko hneď pod kontrolou. Malý krok do neznáma môže byť začiatkom krásneho dobrodružstva, a to nás ženie dopredu. Netvrdíme, že to bolo úžasne ľahké, ale práve to ťažké nás presviedča, že sme na správnej ceste a že ešte zďaleka nie sme v cieli,“ vravia svorne manželia, ktorí však svoje pôvodné povolania samozrejme úplne na klinec nezavesili.
Elena sa naučila vyšívať z internetu.
Projekt vyšívaných hodín vnímajú ako súčasť pestrej skladačky svojich aktivít. „Svoje pôvodné povolania sme neopustili a zdá sa nám, že sú pre nás často inšpiráciou. Umožňujú nám stretávať zaujímavých ľudí, dozvedať sa nové veci, spoznávať naše regióny a občas aj svet, takže nám v podstate dávajú krídla. Veľakrát cítime, že bez nich by tu hodiny neboli, pretože sú nielen inšpiráciou, ale aj finančným motorom. Po presťahovaní z Bratislavy do Levoče sme si mysleli, že sa ich vzdávame, ale rýchlo sme zistili, že práve na východe sa svojim povolaniam začneme venovať naplno.“ Ku originálnemu podnikateľskému plánu prišli takpovediac náhodou. Elena v sebe približne pred dvoma rokmi objavila vášeň pre výšivku. Priznáva, že väčšinu grifov objavila na internete. „Z internetu sa dá naučiť takmer všetko, pracovať so softvérmi, variť, robiť marketing a koniec koncov aj vyšívať. Stačí mať túžbu a nechcieť hneď na začiatku úplný zázrak… Začala som sa tomu teda venovať a môj manžel to vo mne ochotne podporoval. Hľadali sme možnosti využitia výšivky a zistili sme, že ani my nechceme mať v interiéri výšivku v takej podobe, aká bola moderná kedysi, pretože jej chýbala funkcia. Od obrázkov to bol k hodinám teda už len krok. Stačilo vymyslieť, ako to celé urobiť. Dnes sa nám zdá, že sa nám to podarilo.“
Najprv príroda, až potom folklór.
Spočiatku nachádzali inšpirácie prevažne v prírode, ktorú obaja milujú. Prvky samotného tradičného ľudového umenia prišli na rad až postupne. „Vzťah k folklóru alebo skôr folklórnym motívom v nás vybudovala až výšivka. Na začiatku sme skôr boli fascinovaní prírodou, jej pestrosťou a možnosťami, ktoré pri výšivke ponúka. Nápad vyšívať Slovenské ľudové motívy sa objavil až neskôr a musíme priznať, že nás to nadchlo,“ konštatujú pozoruhodní mladí ľudia, ktorí majú guráže na rozdávanie. Ak máte pocit, že výroba takýchto hodín nie je nič zložité, radi vám poopravíme názor. Okrem nápadu, talentu a trpezlivosti to chce aj precíznosť a hlavne lásku k tomu, čo robím. „Ak nepočítame všetko, čo tomu predchádza (vymyslenie konceptu, výber látok, ladenie farieb, nakupovanie materiálu, grafickú úpravu návrhu), výroba jedného kusu trvá v priemere sedem hodín. Keby to však ostávalo len pritom, hodiny by sa predávali asi len ťažko. Je za tým aj neustála snaha budovať značku a posúvať sa vpred.“
Poctivá ručná práca.
Za najdôležitejšie obaja považujú hľadanie samotnej inšpirácie. Nasleduje grafické spracovanie motívu, výber farieb i materiálu a prenesenie návrhu na látku. Gro však samozrejme tvorí poctivé ručné vyšívanie. „Často prichádzajú požiadavky, aby sme niečo vyšili napríklad aj na oblečenie. V takých prípadoch sa ťažko vysvetľuje, že je to niečo úplne iné a že to vyžaduje samostatný vývoj. Veľmi radi by sme si vyrobili niečo do svojho domu, ale momentálne na to vôbec nemáme čas. Z výšivky sa u nás stala práca, ktorá nás však veľmi baví.“ Doma im až doposiaľ paradoxne viseli len hodiny od kolegov, no nedávno sa im pri vývoji novej kolekcie podarilo vyrobiť kus, ktorý nechceli predať, tak ostal v spálni.

Pripravujú redizajn
O výskyte prevažnej väčšiny svojich hodín však majú prehľad. „Určite áno. Hoci si ich všetky nenechávame, vieme, kde sú. Napríklad naše úplne prvé hodiny (červené s bielymi bodkami) visia u našich priateľov. Výnimočné sú však aj všetky tie, ktoré vyrobíme pri vývoji nových kolekcií, a tie, ktoré sú robené na zákazku.“ Za „hodinový“ nápad boli Elena a Martin ocenení titulom inovatívny remeselník v súťaži Moderný remeselník Slovenska. Vo svojom portfóliu značky Framegroup majú kolekcie s názvami bábokruhy – s vyšitým menom bábätka, zmyslokruhy či svadbokruhy vhodné ako darček pre mladomanželov. „Po roku v handmade brandži sme sa naučili, že je dobré ostať pri jednom produkte a neustále ho rozvíjať a posúvať tam, kde ešte nikdy nebol. Preto sa určite budeme naďalej venovať ručne vyšívaným hodinám. Práca s motívmi, farbami a materiálmi nám už nestačí. Pripravujeme úplný redizajn hodín,“ prezrádzajú tvoriví nadšenci.

Zdroj: http://www.class.eu.sk/


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk