Alternatívne bývanie

Poznáte rozprávku o troch prasiatkach? Tie, aby sa mali kde schovať pred vlkom, postavili si 3 domy. Prvé prasiatko dom zo slamy, druhé z dreva a tretie z pálených tehál. Iba ten murovaný im napokon poskytol bezpečný domov. Spomenul som si na tento príbeh ako na výstižnú alegóriu toho, ako rozmýšľa ešte aj dnes prevážna časť Slovákov. 

Za skutočný dom považujú jedine ten klasický, murovaný. Ja im to nejdem vyvracať, je to vec vkusu, skúseností, zvyku a možno aj pohodlnosti. Veď skúšať nové, netradičné formy bývania vyžaduje v neposlednej rade aj nemalú dávku odvahy. A ak má nový dom slúžiť viacčlennej rodine, súhlas všetkých jej členov je rozhodne veľmi dôležitý. použil som výraz ,,nové, netradičné”, no z historického hľadiska to nie je celkom na mieste. Veď v mnohých prípadoch sa vraciame len k niečomu, čo tu už v minulosti bolo. Existujú alternatívne možnosti bývania, ktoré sú skvelé, poskytujú svojim obyvateľom plnohodnotné bývanie a mnohokrát za menšie investície. V zahraničí sú viaceré formy alternatívneho bývania populárnejšie, rozšírenejšie, u nás je realizácia takýchto stavieb ešte stále skôr výnimkou, ale myslím, že si nájdu svoje miesto aj na Slovensku.

1/ SLAMENÝ DOM
Slama je pri odbornom zabudovaní veľmi trvácny materiál, nedegraduje. Vo Francúzsku nájdete slamenné domy v dobrom stave postavené pred vyše 100 rokmi. Základ domu tvorí drevený skelet, výplne stien sú z balíkov slamy, omietky najlepšie hlinené. Dom sa dá postaviť aj v pasívnom štandarde. Samotná slama, ktorú vieme získať od farmárov ako prírodný odpad, je lacný stavebný materiál. Pri kalkulácii stavby však netreba zabúdať, že cenu domu ovplyvnia doplnkové prvky, ako dvere, okná, sanita, strešná krytina a podobne. Niekto by mohol namietať, že slamený dom zožerú myši. Skúsenosti sú také, že o omietnutú slamu myši stratia záujem. Čo sa  týka požiarnej odolnosti, skúšky prekázali, že omietnutá slamená stena odoláva priamemu ohňu 1 až 2 hodiny.

2/ DOM Z VRIEC NAPLNENÝCH HLINOU
Na prvý pohľad môže pripomýnať jurtu, ale o tej si povieme inokedy. Základy domu tvoria vrecia naplnené štrkom alebo veľké kamene, steny domu vrecia so zeminou a tie sú spevnené železnými tyčami, ostnatým drôtom alebo drevenými doskami. Na vnútorné omietky je vhodná hlina, vonkajšie sú zväčša cementové, podlahy betónové. Samotná výstavba je rýchlejšia oproti klasickej a dom je možné napojiť na všetky inžinierske siete. A čo stabilita takéhoto domu? Na výbornú. Veď protipovodňové zábrany staviame z vriec s pieskom a taká rozvodnená rieka, to je už len aká sila.

3/ DOM Z HLINY
Vhodný pre zástancov originality. Hlina umožňuje architektovi popustiť uzdu fantázii ako málo ktorý iný materiál. Môže rovno zabudnúť na hranaté tvary, rovné steny, kockaté domy a vytvárať dom plný ladných kriviek, útulných kútov a iných jedinečných prvkov. Tým sa stáva každý hlinený dom dizajnovým unikátom, ktorý navyše vhľadom na použité materiály a dizajn vytvára skutočný pocit bezpečného a pokojného domova. Hlina sa dá väčšinou pripravovať priamo v mieste výstavby, čím sa minimalizujú náklady na dovoz hlavného stavebného materiálu. Hlinené steny sa zvyknú kombinovať s kamenným základom, dreveným skeletom a podlahou. Strecha zvykne byť trstinová, slemenná, stropná izolácia z ovčej vlny, či ľanu. Vnútorné omietky sú prirodzene najvhodnejšie hlinené.

4/ KERAMICKÝ DOM
Základným stavebný materiálom sú efektívne, tepelno-izolačné a zvukovo – absorbčné silikátové materiály pozostávajúce z pórovitých granúl guľovitého tvaru. Výstavba domu je rýchla vzhľadom na použitie celostenových  prefabrikátov už so zabudovanými rozvodmi médií. Povrchová úprava sa realizuje už len stierkou alebo náterom. Výhodou je rýchla výstavba, dlhá životnosť, vysoká protipožiarna odolnosť, výborné termoizolačné (v zime príjemné teplo, v lete sa dom neprehrieva) a zvukovoizolačné vlastnosti.

5/ DOM Z PETFLIAŠ
Možno už trochu úlet, ale veď prečo nie. Materiálu je okolo predsa také množstvo a zadarmo. Len trpezlivo zbierať. Navyše je to pomoc pri riešení problému z narastujúcim odpadom. V zahraničí už stojí nie jeden takýto dom. Stavba domu sa zníži na finančné minimum a vraj ani náklady na bývanie nie sú vysoké. Pet fľaša vydrží až 300 rokov, takže
o životnosť stavby nie je potrebné sa obávať. Na cementový základ sa začnú vrstviť fľaše väčšinou naplnené pieskom a vzájomne pozväzované špagátom. Medzery sa vyplnia cementom alebo hlinou. Stavba je odolná proti požiaru a vydrží aj zemetrasenie. V interiéri je príjemná stála teplota.

6/ SLOVENSKÁ EKOKAPSULA
Mobilné autonómne vajíčko. Možno ste už o ekokapsule počuli. Unikátna minimalizácia obytnej jednotky a tvorcovia sú zo Slovenska. Už je dokonca v predaji. Vzhľadom na svoje rozmery obytnej plochy 8 m2 je prirodzene vhodná len pre 1 max. 2 osoby a skôr na príležitostné bývanie. Jej veľkou výhodou je absolútna nezávislosť, nie je potrebná príprava základu, nevyžaduje ani pripojenie na elektriku, vodu, kanalizáciu, nakoľko má vlastnú veternú a solárnu mini elektráreň a zásobáreň ďažďovej vody. To umožňuje jej využívanie takmer kdekoľvek.

Tak čo záverom? Nech sa už rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob bývania, či klasický, či niektorý menej obvyklý, alebo proste chcete ostať v panelákovom byte, nechať všetko pri starom a nič neriešiť, všetkým Vám úprimne prajeme veľa pekných chvíľ vo Vašom bývaní.

Zdroj: http://www.class.eu.sk/


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk